For excellence in education, sciences and arts

Осма лятна стипендиантска среща на Америкамска фондация за България

От 02 до 10 август 2013 г. се проведе осмата лятна стипендиантска среща на Американска фондация за България в ПОК "Леденика“, гр. Враца.

За поредна година младите надежди на родината ни имаха възможност да се срещнат и запознаят с много нови стипендианти от различни дисциплини и науки. Част от предвидените събития бяха: представяне на програмите и проектите на Американска фондация за България, беседи на тема – „Традиции на дарителството в България”, „Православна иконография и православен катехизис”, „Комунизмът – между идеала и реалността”, лятно кино – прожекции на студентски филми, финансирани от Американска фондация за България или спечелили награди от Студентски филмов фестивал „Ранно пиле”, спорт - футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса, шах, федербал, билярд, басейн, рисуване, кратки и дълги походи до хижа „Пършевица“ и град Враца, с цел културно и историческо опознаване на града и местността.

Участниците имаха и уникалната възможност да се запознаят с основателя на Американска фондация за България - д-р Дико Михов, който разговаря със стипендиантите, разкривайки им много важни и ценни съвети за успех в професионален и личен план. Заедно с него отпразнувахме и десетия рожден ден на фондацията, отбелязвайки датата с положително настроение, много искрени пожелания, голяма торта и фенер, който символично полетя, запален от общия огън на приятелств о т о и признателността.
Освен това ПОК "Леденика“ бе посетена от Ани Райков - българо-американка, наследница на бележит български род, този на Колю Фичето, участник в мисии на ООН в Африка и Хаити. Присъствието й повдигна много въпроси и вдъхнови стипендиантите да предприемат по нещо малко всеки ден, помагайки не само на себе си, но и на тези около тях. Историите и ценният опит, които тя сподели, безспорно ще останат в съзнанието на всеки един от нас. Американска фондация за България не е единствено и само организация, подпомагаща финансово талантливите деца в страната ни. За всички нас тя е много повече.

Приятелствата и незабравимите моменти, които сме изживели заедно, ми дават правото да кажа едно огромно благодаря от името на всички минали и настоящи стипендианти. Благодарение на вас имаме възможността да осъществяваме мечтите си, да покоряваме собствените си върхове, да летим и въпреки това да се връщаме обратно, опознавайки родината си и чувствайки се част от едно голямо и силно семейство!

AFB POEM 2013

Another year
Making dreams come true
Everything we wish for becomes
Reality because of you.
I was just a kid
Creeping through the crowd
And now I am a man
Never have I felt so proud.

For every single moment
Of our waking hours
United by your cause
Nothing can divide us.
Dancing with the stars
And the planets, and the moon
The future isn’t far It is actually quite soon.
Opening the eyes, opening the mind
Nothing in the world is too hard to find.

Forever we’ll be thankful
Opportunities will come and go but our
Real friendships will never cease to glow.

Boston, Sofia, New York
Up and down along the road
Leading our team
Getting close to our dream.
After years here again
Ready to defend your name
In a world full of confusion
All of us will find solution.

- Ani Koleva, Marin Ivanov, Mihaela Angelova, Dimitar Atanasov, Blagovest Tsarev