For excellence in education, sciences and arts

За нас

Американска фондация за Бъгария е основана през 2004 година. Фондацията е американска нестопанска организация в обществена полза 501 (с 3), според данъчното законодателство на САЩ.

АФБ е регистрирана в град Бостън, щата Масачузетс. В България работи от същата година, като клона на чужденстранно юридичско лице с нестопанска цел. Фондацията е регистрирана по закона за Юридическите лица с нестопанска цел – в обществена полза.

Устава на Фондацията можете да прочетете тук

Мисия и цели

Мисията на Американска фондация за България е да подкрепя, насърчава и допринася за отлични постижения в образованиeто, естествените и хуманитарните науки, културата и изкуствата като осигурява годишни стипендии, финансира проекти и подпомага различни каузи.

Вярваме, че в едно свободно и демократично общество отделните личности могат да се стремят и да постигнат целите си във всички тези области. С това дълбоко разбиране ние се стремим да подкрепяме младите хора в стремежа им към върхови постижения и да предоставим средствата, с които те могат да развият таланта и експертния си опит в избраните от тях области.

Фондацията се ангажира със силния международен дух на сътрудничество, който съществува между България и САЩ; и ние се стремим да подкрепим тази връзка чрез научен, културен, бизнес и артистичен обмен между двете страни.

Американска фондация за България работи само и единствено по свои програми и проекти, по предварително определен от Управителния съвет бюджет.

Основатели

Дико Михов

Дико Михов е завършил Математическа гимназия в родния си град Добрич. В средата на 80-те години на 20. век печели златен и сребърен медал за България на международни олимпиади по математика. През 90-те продължава образоваието си в САЩ и защитава докторат в Масачузетс инститют ъф текнолъджи. Прави кариера в областта на управлението на финансови активи. Той е най-щедрият дарител и първи президент на фондацията.

Теодор Василев

Теодор Василев е завършил Немска гимназия и Международни отношения в София. В началото на 90-те продължава образованието си в Бостън Колидж и Харвард, където защитава докторантура. Работи като директор в различни нестопански организации в Бостън и Ню-Йорк. В края на миналия век сменя фокуса на заниманията си и става консултант по модерно изкуство към аукционните къщи “Кристис” и “Сотбис”. В момента е президент и изпълнителен директор на фондацията.

Алексей Христов

Алексей Христов е завършил Езикова гимназия в родния си град Враца. В края на 90-те получава магистърска степен по богословие от СУ “Св. Климент Охридски”. Работи в “Дарик” радио, Дружество “Гражданин” и списание “Демократически преглед”. През 2001-2002 е гост изследовател в университета Джорджтаун във Вашингтон на тема Нестопански организации и Гражданско общество. От 2004 година е Програмен директор на АФБ и управител на Клона в България.

Екип

Американска фондация за България - клон България

  • Алексей Христов – Програмен директор; Управител на АФБ – клон България
  • Иглика Луканова – Програмен координатор – Програми в образованието и науката
  • Нора Ангелова – Програмен координатор – Програма финансиране на студентски филмови проекти и Международен студентски филмов фестивал “Ранно пиле”
  • Рада Бонева – Технически сътрудник

През годините стажанти на Американска фондация за България са били:

Мелания Бербатова (2014) – студентка в СУ “Св. Климент Охридски”
Станислав Атанасов (2013) – студент в Университета “Йейл”, САЩ
Вера Духлева (2012) – студентка в УНСС
Селена Серати (2011)
Паула Ангелова (2011)
Лия Треновска (2010) – студентка в HTW University of Applied Science, Германия
Мирела Занева (2009)
Цветелина Ценева (2008)
Ваня Цоцоманова – студентка в Американски университет в България
Мария Стефанова – студентка в Американски университет в България
Ива Гумнишка – студентка в Колумбийския университет, САЩ
Делян Христов

Актуално

Първият транш на стипендиите в средното образование 2019/2020 е преведен през март. Ако някой не е получил сумата си, нека се свърже с нас на office@afbulgaria.org.
Вторият транш ще бъде преведен през лятото.

АФБ ви призовава: Пазете се!


Мобилна версия